Ремонт на КРТЦ Витоша /ТВ Кула Копитото/

През късната есен на 2012 и пролетта на 2013 работихме като подизпълнител в рамките на проект за основен ремонт на КРТЦ Витоша. Съоръжението е много по-известно като телевизионната кула в местността Копитото на Витоша.

Ние, като специалисти по работа на височина, трябваше да извършим ремонтно-възстановителни дейности на труднодостъпни места по бетонната конструкция на съоръжението, с цел отстраняване и възпрепятстване на ерозионни и корозионни процеси.

Чисто технически строителните дейности по АКЗ на бетона бяха съвсем рутинни за нас – повърхността се подготвя, чрез хидроструене /измиване с вода под високо налягане/, след което ръчно се нанасят два слоя полимер-циментово защитно покритие.

Въпреки рутинните дейности, на моменти се сблъсквахме със сериозни трудности, свързани с планинското разположение на обекта и сезона в който работихме. Метеорологичната обстановка беше динамична и непредвидима. Имаше работни дни с неочаквани бури, както и такива с температурни амплитуди от +18 до -7 C°. Въпреки лошото време успяхме да свършим работата в първоначално предвидените срокове. Заслуга за това имат преди всичко работниците от екипа ни. Всички те активно практикуват алпинизъм, планинско спасяване, спелеология, и др. Опитът придобит в тези планински спортове позволява да се работи дори при много тежки условия.

КРТЦ Витоша е съоръжение забележително със своите размери и конструкция. Височината на кулата е 186 метра, с което тя се нарежда на 2-ро място в България след ТВ кулата в Русе /204m/.

Click върху снимката

за по-голям размер

1280x5611px 10Mb


GD Star Rating
loading...
Ремонт на КРТЦ Витоша /ТВ Кула Копитото/, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.