Водосточни тръби – монтаж и подмяна

Предлагаме подмяна или монтаж   на  водосточни тръби. При монтажните работи задължително подменяме и крепежните скоби, тъй като те са определящи за качеството и трайността на монтажа.

Водосточни тръби - монтажВодосточните тръби са важна част от всяка сграда. Както подсказва името им, водостоците отвеждат водата от покрива и олуците. Освен че са грозни, старите корозирали водосточни тръби повреждат фасадата и създават предпоставки за течове и обледеняване. Съществува реална опасност старите тръби да паднат, което е сериозен риск както за вас, така и за други хора.

За монтаж, подмяна или ремонт на водосточни тръби ние използваме въжен достъп. Алпинистите от  екипа на Алпмастер ООД са обучени и екипирани за работа по сгради с различна конструкция на всякаква височина. Можем да ви предложим водосточни тръби, изработени от различни материали – ламарина, мед, цинк и PVC. Тръбите, които предлагаме, могат да бъдат с цветно покритие по ваше желание. За максимална здравина на монтажа използваме скоби и дюбели HILTI.


Подмяна на водосточна тръбаМонтаж на скоби за водосточни тръбиМонтаж на водосточни тръби в завода за малц на Каменица АД - Плевен

форма за контакти

0896 77 41 99

0898 61 61 13

alpmasterbg@gmail.com

Огледите са безплатни!

 


Почистване на улуци

Веорятно не сте се замисляли, че проблеми като: течове по фасадите, обледеняване, запушени и спукани водосточни тръби, подкожушена и паднала мазилка могат да се дължат на непочистени улуци и отводнителни системи, които не функционират добре. Улуците представляват нещо като ванички, изработени от поцинкована ламарина, мед, цинк или PVC, които опасват периметъра на покрива. Те събират водата от валежите и топящите се снегове и я отвеждат към водостоците.

Монтаж на система за отопление на водостоци и улуциНаред с това улуците задържат шума, парчета от стари керемиди, пясък, мазилка и всякакви боклуци. Тези наслаги пречат на оттичането на водата  и предизвикват редица проблеми. Събраните в улуците листа и боклуци могат да запушат канализационната система, водосточните тръби и водосборните казанчета. Улуците събират вода от топящите се снегове, която в последствие замръзва. Образувалият се лед надвисва под формата на висулки. Ледът е опасен – може да предизвика нещастни случаи или да причини материални щети. Парчета от леда попадат във водосточните тръби и образуват тапи. Като следствие отводнителната система не функционира нормално. Водостоците замръзват и се пукат – възникват течове по фасадите, мазилката се подкожушва и пада.

Неизправните и замърсени отводнителни системи на покривите водят до сериозни повреди по сградите и техните фасади. Тези повреди водят до големи фасадни ремонти със сериозни инвестиции.

Всичко това може да се избегне чрез предприемането на своевременни превантивни действия.

  • Почистване на улуците от натрупана шума и боклуци.
  • Подмяна на старите водостоци с нови водосточни тръби.
  • Монтаж на системи против образуване на лед в улуците и водосточните тръби.
  • Премахване на висулки и обледеняване.

Принципи за проектирането на отводнителните системи и монтажа на водосточните тръби

Водосточни тръбиЗа да функционира безпроблемно системата от улуци и водосточни тръби, която отвежда водата от покривите, съществуват някои принципни правила, които трябва да се спазват.

  • Сечението на улуците и водостоците трябва да се съобрази с площта на покрива, за да може отводнителната система да поема водата дори и при много силен валеж.
  • Улуците трябва да се монтират с лек наклон към водосточната тръба, така че водата да се изтича безпроблемно, без да се задържа във тях.
  • Когато по сградата има архитектурни елементи като стрехи и первази, те се заобикалят с кривки. При изграждането на водосточни тръби, броят на кривките трябва да бъде сведен до възможния минимум, защото те са предпоставка за бъдещи проблеми.
  • Монтажът на водосточните тръби трябва да бъде надежден и здрав, трябва да се изберат най-подходящите крепежни елементи в за висимост от основата за монтаж – тухли, бетон или метална конструкция. Също така при подмяна на съществуващи водостоци, трябва да се прецени състоянието на крепежните скоби и при необходимост да се подменят.
  • При ремонтни дейности по отводнителните системи, работата на парче обикновено е нецелесъобразна. Частичната подмяна на улуци или тръби обикновено налага нов ремонт още на следващия сезон.
  • При извършването на фасадни ремонти е необходим демонтажът на водосточните тъби. Едва след завършването на ремонта водостоците се монтират наново. Съвършено недопустимо е след монтаж на топлоизолационна система, тръбите да останат зазидани в изолацията.

Това са само някои от основните принципи при изграждането и ремонтирането на отводнителни системи от улуци и водосточни тръби. Спазването им е задължително за да се избегнат проблеми с течове по фасадите, падаща мазилка и влага в помещенията.

GD Star Rating
loading...
Водосточни тръби, 4.4 out of 5 based on 14 ratings