Кастрене и оформяне на вековно дърво

Кастрене на дървоПрез миналата година спечелихме доверието на живеещите в малка кооперация в столичния квартал Лозенец, като надежден екип за предстоящото основно кастрене на тяхната над 100-годишна липа. Прекрасното дърво беше радвало поколения с короната и аромата си, но вече беше достигнало колосални размери, с клони на височината над 6-етажна сграда и ствол с обиколка над 4 метра. Дървото явно се нуждаеше от основно кастрене.

Изискванията  на клиентите бяха разнопосочни: сечта да се проведе по препоръките на дендролог, в същото време да отговоря на естетическите им изисквания, да осигури повече светлина в жилищата им и да не навреди на дървото. За дейността бяха издадени разрешителни от общината, изчакахме подходящото време, в което дървото да е без листна маса. На 20.03.2011 г. екип от двама души пристъпи към същинската работа. Последователно бяха окастрени първо по-долните клони, за да могат горните безопасно да бъдат транспортирани надолу и да не нанесем щети на покривите или по-ниските постройки.

Добрата организация на работата ни позволи да затворим улицата, над която надвисваха част от клоните само за  2 часа. За безопасна работа и за по-бързото приключване на задачата бяха използвани едновременно над 300 m въже и сериозно количество работен инвентар и оборудване. Завършихме работата за 2 дни, включително разчистването и прибирането на дървесината. Всички отрези по дървото бяха грижливо запечатани с блажна боя срещу вредители или загниване. Сега собствениците и всички живеещи на улицата чакат пролетното разлистване, за да се радват на новата оформена корона.

Повече снимки може да видите в галерията отрязване на дървета чрез въжен достъп.

GD Star Rating
loading...
Кастрене и оформяне на вековно дърво, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.