ТЕЦ Марица Изток 1 – Монтажни работи

В края на септември 2010 г. завършихме работата си в ТЕЦ Марица Изток 1,  по проект Монтаж на обшивка от трапецовидна ламарина  и термопанели на асансьорни кули към филтри 1 и  2. Реализацията на проекта се извърши в рамките на строежа на новата електроцентрала с възложител – международната енергийна корпорация AES и главен изпълнител ALSTOM –  компания, специализирана в областта на строителство за енергетиката.

Тец Марица Изток 1 - охладителна кула

Задължението на АЛПМАСТЕР ООД като подизпълнител се състоеше в решаването на задачи, свързани със специфични монтажни работи на труднодостъпни места. По-конкретно: облицоване с Lt – ламарина и термопанели на външни фасади на две стоманени конструкции с височина ~ 65 m по съществуващ конструктивен проект, изготвен от ALSTOM. Конструкциите имаха две предназначения:

  1. Поддържат тръбите за отвеждане на газовете, пречистени във филтри, към охладителната кула на ТЕЦ-а.
  2. Те се явяват носещи за асансьора, предназначен за обслужване на съоръженията, монтирани по външните стени на филтрите.

Тец Марица Изток 1 - монтаж на носещи конзоли

За изпълнението на проекта ТЕЦ AES Гълъбово – монтаж на обшивка на аснсьорни кули, трябваше да извършим редица специфични строително-монтажни дейности. По предварителен замисъл на проектанта, кулите не са предвидени за облицоване с ламарина. Съответно нашите алпинисти, специалисти по въжен достъп трябваше да монтират носеща субконструкция. Това се случи посредством разпробиване на отвори с Ø18 mm в основната стоманена конструкция и болтов монтаж на носещите детайли. Върху новоизградената носеща конструкция монтирахме облицовъчната ламарина, термопанелите и завършващите ъглови профили.

Всички монтажни работи бяха извършени от алпинисти, специализирани в работата на височина чрез въжен достъп. Проектът беше реализиран изцяло със собствена механизация на АЛПМАСТЕР. Успяхме да изпълним задачи, характерни за високото строителство, без да прибегнем до използването на подемни съоръжения – вишки, лебедки или кранове. Работата ни в ТЕЦ Марица Изток 1 може приблизително да се опише със следните количества:

  • Разпробиване на 2300 бр. отвори Ø18 mm с дълбочина 16-30 mm в съществуващата метална конструкция.
  • Монтаж на субконструкция, състояща се от стоманени детайли – носещи конзоли 575 бр. и 288 бр. метални водачи. Обща тежест на монтираните елементи – 11225 kg.
  • Монтаж на Лт – ламарина ~ 600 m².
  • Монтаж на термопанели ~ 65  m².

Работата ни по проекта продължи 50 дни. В нея участва екип от 12 промишлени алпинисти, обучени и сертифицирани за работа на височина и въжен достъп. Те успяха да работят, спазвайки високите изисквания за безопасност и качество, наложени от AES и ALSTOM в ТЕЦ Марица Изток1.


Други публикации за монтажни проекти, изпълнени от АЛПМАСТЕР
GD Star Rating
loading...
ТЕЦ Марица Изток 1 – Монтажни работи, 4.5 out of 5 based on 2 ratings

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.