Заводски комин – монтаж на нови площадка и стълба

През есента на 2015 година завършихме изключително интересен проект за монтаж на нови стълба, площадка и носачи за антени на 80-метровия заводски комин на спиртоварния завод на Винпром ПЕЩЕРА в село Катуница. По поръчка на ТЕЛЕЛИНК АД трябваше да монтираме средства за безопасен и удобен достъп до съоръжението. До момента коминът нямаше площадка, а съществуващата стълба беше необезопасена /без кош/ и корозирала, съответно работата по съоръжението беше затруднена и единственият начин беше чрез въжен достъп /алпийски способ/. Предназначението на новите площадка и стълба беше да осигурява възможност за монтаж и последващо обслужване на телекомуникационно оборудване за целите на мобилните оператори.

Коминът ни беше добре познат от работата по него през 2013 година, когато ремонтирахме съоръжението – боядисване и нанасяне на нова сигнална маркировка, подмяна на защитна шапка, монтаж на осветители за авиационни препятствия и изграждане на мълниезащитна система.

Въпреки че за нашия екип работата по комини се е превърнала в рутина, настоящият проект, в известен смисъл, беше предизвикателство за нас. Обикновено такъв тип монтажи се осъществяват с помощта на кранове или други подемни съоръжения. Често се използват и скелета. В конкретния случай това не беше практично и рентабилно. Позиционирането на кран щеше да затрудни логистиката в завода и да наруши производствения процес, което е неприемливо. Изграждането на скеле и/или подемник тип хаспел също не беше целесъобразно с оглед на краткия срок за реализация на проекта.

След обмисляне преценихме, че единственото адекватно решение е монтажът да се извърши чрез въжен достъп. За повдигане на отделните елементи до точките за монтаж използвахме портативна фрикционна лебедка. Предвид сериозните изисквания за всички отговорни закрепвания, използвахме химически анкери. В рамките на проекта монтирахме следните стоманени елементи: 42-метрова стълба с предпазен кош ; площадка с външна обиколка 12 m; 8 бр. носачи за антени; 4 бр. стълби за достъп от площадката до антените и заземителни шини от кота терен до кота +42 m.

Проектът беше завършен в рамките на 10 дни според изискванията на възложителя.

Вижте още за нашата работа в страницата Промишлени комини.

Снимки от сходни проекти може да видите в галерията Заводски комини.

GD Star Rating
loading...
Заводски комин - монтаж на нови площадка и стълба, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.